dijous, 5 de setembre de 2013

Els músics desenvolupen un "súper-cervell" per llegir notes i paraules


A més de les ja conegudes diferències de grandària de les regions del cervell implicades en l'execució d'una cançó, un grup d'investigadors italians va descobrir que per llegir un text, els músics, a diferència d'altres persones, 'recluten' les mateixes àrees involucrades per llegir un pentagrama. Segons els experts, el resultat pot tenir aplicacions interessants per als infants en risc de dislèxia.

L'estudi, publicat a Neuropsychologia, va ser realitzat per Alice Mado Proverbi, Mirella Manfredi i Roberta Adorni Universitat de Milà-Bicocca i Alberto Thani Institut de Fisiologia Molecular i Bioimaging, CNR, Milà. Els investigadors van reconstruir, mitjançant una tomografia electromagnètica de baixa resolució, el senyal bioelèctric cerebral durant el processament de les notes i la lectura en un grup de quinze músics professionals i moltes persones de la mateixa edat i nivell escolar, però sense cap coneixement musical.

Resultat: tant en la lectura de les notes com de les paraules, els músics activen àrees del cervell diferents a les observades en persones sense coneixements musicals. '' Quan llegeixen un text - expliquen els investigadors - les persones que no tenen coneixements musicals activen l'escorça temporal-occipital esquerra i la circumvolució occipital inferior esquerra. En els músics, però, aquestes mateixes regions estaven actives tant en l'hemisferi esquerre (com en els no músics) com, de forma inesperada, en l'hemisferi dret''. El descobriment podria ajudar els nens amb dislèxia als quals la regió del cervell que normalment s'utilitza per a l'anàlisi visual de les paraules s'activa de forma atípica o insuficient. '' "L'estudi de la música - suggereixen els experts - podria ajudar a desenvolupar un circuit cerebral comú per les paraules i les notes, contribuint així a compensar el dèficit de lectura''.

Traducció: Joan Josep Gutiérrez


Original en italià:  ANSA.IT
Musicisti sviluppano'supercervello'per leggere note e parole 
Da scoperta italiana possibile terapia per bimbi dislessici

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada